"In hoc interim saeculo..." (Szent Ágoston)

Középkor és Kora Újkor Klub

Középkor és Kora Újkor Klub

"Ha csak százunk marad is élve, sohasem hajtjuk fejünket az angol iga alá"

Robert Bruce élete I.

2021. május 10. - Danka Balázs

I. Róbert, a skótok királya 1306 és 1329. július 7. között volt Skócia egyik – ha nem a legismertebb – uralkodója. A Bruce-házból származóként született 1274-ben. Temetése mondhatni különleges volt, egyrészt, mivel szívét testétől külön temették el, másrészt, mivel temetési menete is ránk maradt. Szíve a Melrose-i ciszterci, míg teste a skót királyok egyik dinasztikus temetkezőhelyének számító Dunfermline bencés apátságban lelte meg végső nyughelyét.

i_herbert_portrait_of_king_robert_i_of_scotland_1274-1329_engraved_by_eharding_1_novembe_meisterdrucke-90954.jpg

Robert Bruce egy elképzelt portréja (Edward Harding, 1797)

De hogyan került Róbert a skót trónra pontosan 1306-ban?

A 12. század végén érkezett a Bruce család Skóciába, és hamar felismerte annak a lehetőségét, hogy dinasztikus házasságok révén akár komoly célokat is elérhetnek. Ezen céljukat mi sem fogalmazza meg jobban, minthogy Robert de Bruce rokoni kapcsolatba került a skót koronával. 1295-től azonban zavaros időszak következett Skócia életében, melynek élén az elhíresült „Hegylakó”, William Wallace állt. Szeretnék azonban itt a kedves publikumnak tisztázni egy félreértést. Sokan a hegylakót, avagy a highlandert tekintik a skót függetlenség legfontosabb alakjának. Azonban a középkorban nevüket a Highland’s, avagy a Skót Felföldekről kapták, amit megannyi skót klán uralt. Ha a klasszikus értelemben nézzük azonban a Highlandert, az sokkalta inkább egy  XVIII-XIX. századi fegyveres egység, aminek jellegzetes ruházata és fegyverzete volt.

 437px-highlandwatch1801.png

XVIII. századi Highlanderek, természetesen Robert Bruce és William Wallace idejében nem őket értjük Highlander alatt, hanem magukat a skót klánok harcosait

inkedmedievalwarfareweapons32p_bundle31_li.jpg

Egy skót gyalogos (pikás) a 14. századból. Jól megfigyelhető, hogy nincs nagyon péncélzata, egy kisebb pajzsa és egy sisakja van, legfőbb fegyvere a hosszú pika mely nagyon hatékony volt az angol nehézlovasság ellen

Később Robert elnyerte az angol király, I. Edward bizalmát is. Életében a fordulópontot John Comyn 1306-os megöletése jelentette, aki az éppen akkor regnáló skót királynak, John de Balliol-nak volt az unokaöccse. Ezt követően egy hónap múlva Robert a skót Scone településre ment, ahol skót királlyá koronázták. Igen, ez az a Scone, ahol az elhíresült „Végzet Kövét” is őrizték, melyet később az angolok a saját trónjuk alá helyeztek, ezzel jelezvén, hogy meghódították Skóciát.
Új királyként Robert igen nehéz helyzetben találta magát. Az angol uralkodó, I. Edward gyakorlatilag törvényen kívülinek, árulónak nevezte őt és mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Bruce által szervezett lázadást le is verje. Ez annyira sikeres volt, hogy Bruce-t és seregét három alkalommal súlyosan megverték: Methvennél és Perth mellett (1306. június 19.), valamint Dalrynál a Perthshire-i Tyndrum mellett (1306. augusztus 11.). Ezekben a csatákban a feleségét és sok hívét foglyul ejtették az angolok, mely foglyul ejtés kivégzésekkel is párosult: három testvére végezte a vérpadon. Bár ő el tudott rejtőzni Íroszág északi partjainál, de már nagyon korán, 1307. februárjában visszatért Ayrshire-be és elkezdte meggyőzni a helyi nemességet, hogy álljanak az ügye mellé. A toborzás annyira jól sikerült, hogy még a politikai ellenfelét, John Comynt is sikerült legyőznie, aki egyben Buchan grófja is volt. 1313-ban kezdett el Robert Bruce csillaga emelkedni, mikor elfoglalta Perth városát, ezután Galloway, Douglasdale, valamint a keleti part nagy része következett, melyet Edinburgh 1314-es elfoglalása koronázott.

47159.jpg

Robert Bruce arcának rekonstrukciója

De hogy mi történt ezután? Megtudhatjátok a következő cikkben!

(a forrásokat a következő cikk végén fogjátok megtalálni)

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepkoreskoraujkorklub.blog.hu/api/trackback/id/tr10016527768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása