"In hoc interim saeculo..." (Szent Ágoston)

Középkor és Kora Újkor Klub

Középkor és Kora Újkor Klub

In manus tuas, Domine, commendo Spiritum meum

Egy női szent a középkor színpadán

2023. november 08. - Weis

Politikus, teológus, író, de első sorban szent, ezekkel a jelzőkkel mind lehet illetni Sienai Szent Katalint, aki a női szentek esetében nem feltétlen átlagos szerepköröket is felvett és már életében nagy tisztelet övezte.

Tovább

"Isten nevében utazunk..." VII.

Eszter beszámolója a nagymúltú Hellászban töltött napjairól

2023. augusztus 30. - Weis

Az idei nyár családi nyaralásunk célpontja Görögország volt, szerencsére a strandolás mellett belefért a programba egy kis nézelődés is. Többnyire történelmi látnivalókat, azon belül is ókori romokat tekintettük meg, ami nem meglepő, hiszen ezek az ország leghíresebb turista célpontjai a strandok…

Tovább

"Isten nevében utazunk..." VI.

Beszámoló egy normandiai utazásról

2023. június 23. - Weis

Az osztályommal lehetőségünk volt diákcsere-program keretében Normandiába utazni egy hétre. Ebben a cikkben az ott látott érdekességekről olvashattok egy kis beszámolót. Mi egy francia kéttannyelvű osztály vagyunk, tehát a diákcsere célja elsősorban a nyelv gyakorlása volt anyanyelvi környezetben,…

Tovább

"Istentől kapott" feleség vagy kéjnő?

Jusztinianosz császár felesége, Theodóra életútja dióhéjban

2023. június 01. - Weis

A korai bizánci birodalomban több olyan nő is volt, aki képes volt befolyásolni fontos ügyeket, de közülük talán a legérdekesebb Theodóra, I. Jusztinianosz felesége. Az alábbi cikkben – a bizánci tematikus blokk keretein belül – róla szeretnék veletek megosztani néhány érdekes információt.

Tovább

"Ami megragadta figyelmemet, amit érdemesnek láttam feljegyezni, ami kíváncsiságomat felkeltette a Magyarországon látottak során..."

Egy orosz tengerésztiszt útleírása hazánkról

2023. február 24. - Weis

Vladimir Bogdanovics Bronyevszkij 1784-ben született egy Asztahovo nevű faluban, szegény kisnemesi családban. Szentpétervárott járt a gárdatengerészeti iskolába, tehetségének köszönhetően hamar magas pozícióba került a hadseregen belül. 1810-ben Magyarországon is katonaként utazott át, és itt…

Tovább

"Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint..."

Családi tűz körül IV. - Dióhéjban a középkori gyermekkorról és gyereknevelésről

2022. szeptember 14. - Weis

Ha a mindennapi élet dolgairól beszélünk akkor természetesen a gyermekkor és a gyermeknevelés kérdése sem maradhat ki a sorból. Elvégre mindenki volt egyszer gyerek és a kicsik nevelésének legjobb módja mindig is fontos kérdés volt, hiszen a gyermekek alakítják a jövőt. A középkorban sem volt ez…

Tovább

Mi volt az asztalon évszázadokkal ezelőtt?

Családi tűz körül III. - Betekintés a középkori és kora újkori étkezés történetébe

2022. július 01. - Weis

Az étkezés egy megkerülhetetlen hétköznapi tevékenység minden ember számára, és ezen az idő múlása sem változtatott, de az, hogy mikor, mit, hogyan és mennyit eszünk már egy másik kérdés. Éppen ezért e cikk célja a középkori és kora újkori emberek étkezési szokásainak rövid bemutatása.

Tovább

"...ellentétben az ádáz és szigorú Agrippinával, aki uralmat tudott adni fiának, de uralmát eltűrni nem"

Nero anyja, az ifjabb Agrippina

2022. március 17. - Weis

Ha az ókori Róma nagy személyiségeire terelődik a szó, szinte csak férfiak kerülnek elő, pedig voltak nők is, akiknek sikerült jelentősebb hatalmat szerezniük ebben a férfiak által uralt társadalomban, közülük most egyet emelnék ki, Agrippinát, Nero császár anyját.

Tovább

Ruhák, kelmék, lábbelik - középkori divat?

Családi tűz körül II. - Kivonatok a középkori öltözködés történetéről

2021. december 15. - Weis

A középkori öltözködésről a legtöbbet a különböző művészeti alkotásokból, mint például festményekből, szobrokból tudhatunk meg. Ebben az időben ezek ugyan főleg vallásos témákat dolgoztak fel, de az öltözetek azt a kort jellemezték, melyben készültek.

Tovább
süti beállítások módosítása